Taal: Nederlands English Deutsch
Valuta £
Free shipping

Gratis verzenden naar 13 landen

Zadel pads

De vezel

De vezel

Ademende structuur

De Sedelogic pad is opgebouwd uit enkele zeer ademende lagen van drie dimensionaal geweven polyester vezel. Door de ventilatie in de open drie dimensionale structuur zal er minder hittestapeling plaatsvinden onder het zadel. Ook zal de paarden rug droger blijven. Als gevolg van deze ventilerende structuur treden minder laesies van de paardenhuid op en vermindert het aantal rugklachten. Lees verder

Ventilatie is een belangrijke eigenschap van een paarden pad. De warme en vochtige lucht onder het zadel kan dan ontsnappen en vervangen worden door koelere en minder vochtige omgevingslucht. Het dauw punt is een grootheid die het gecombineerde effect van lucht temperatuur en vochtigheid beschrijft. Een toename in lucht temperatuur en een toename in vochtigheid leidt tot een toename in dauw punt. Het dauw punt is een goede indicator voor ventilatie.

Dauw punt meting

De grafiek laat het dauw punt versus de tijd zien voor de Sedelogic producten en reguliere niet ademende producten. Het dauw punt begint bij de waarde van de omgevingslucht, en stijgt tot een constante waarde door warmte en transpiratie van het lichaam. Door de passieve ventilatie van de Sedelogic 3D geweven structuur is het dauw punt in rust substantieel lager dan dat van producten gemaakt van regulier niet ademend textiel. Een lager dauw punt betekent een lagere combinatie van temperatuur en vochtigheid.

Beweging zorgt voor een toename van warmte en transpiratie van het lichaam. Daarom stijgt het dauw punt voor producten gemaakt van regulier niet ademend textiel. Echter, het dauw punt daalt voor de Sedelogic producten. Er vindt actieve ventilatie plaats: Door de bewegingen van het lichaam wordt de Sedelogic 3D geweven structuur continu ingedrukt en het zet vervolgens weer uit. Dit resulteert in een actieve luchtstroom naar buiten van warme vochtige lucht en een luchtstroom naar binnen van een koelere en minder vochtige lucht.

Dion van Groesen op de Duysels Hof tijdens het uitvoeren van drukmetingen.

Dion van Groesen op de Duysels Hof tijdens het uitvoeren van drukmetingen.

Shock absorptie

Door de drie dimensionale weeftechniek ontstaan duizende mini schokbrekers, waardoor een sterke piekdruk reductie ontstaat. Met behulp van laboratorium testen van het materiaal en veldtesten met paard en ruiter is een sterk shock absorberende pad ontwikkeld. Na de fabricage van een drukmeetmat die de piekdrukken bij springpaarden kan meten hebben we talrijke drukmetingen uitgevoerd bij diverse paarden. Wereldwijd zijn dit de eerste drukmetingen bij springpaarden gedurende een parcours. Piekdrukken tot 100 Newton per vierkante centimeter zijn vastgesteld bij het neerkomen van het paard, waarbij de piekdruk zich aftekent op specifieke plaatsen onder het zadel. Deze druk komt overeen met zes keer de druk onder een olifantenpoot. Doordat de Sedelogic pad een zeer schok absorberend vermogen heeft is er een piekdruk reductie tot wel 50% vastgesteld. Hierdoor is de kans op rugklachten aanzienlijk kleiner.

Druk verdeling na een sprong

Druk verdeling na een sprong

Drukverdeling

Niet alleen tijdens springen is de drukverdeling op de paardenrug van belang. Ook de constante druk van de ruiter zal goed over de rug verdeeld moeten worden. Bij de Sedelogic paarden pad vindt de verdeling van de druk zeer gelijkmatig plaats als gevolg van de bijzondere weeftechniek. Er vindt een piramidale spreiding plaats van de druk door de verschillende lagen van het materiaal. Met deze techniek ontstaan minder plekken met hoge druk op de paardenrug, en neemt dientengevolge de kans op rugklachten af.

Wasmachine

Licht van gewicht

De Sedelogic pads zijn door de open ademende structuur erg licht van gewicht. Tevens neemt de polyester vezel geen vocht op, waardoor de pad ook tijdens het rijden licht van gewicht blijft. Verder kan de pad gewoon in de wasmachine (30 graden celsius) en komt er vrijwel droog uit. Lang nadrogen hoort dus tot het verleden.

Gepatenteerd product