• Sedelogic
 • HorseLight paardenstal verlichting

HorseLight paardenstal verlichting

Natuurlijk zomerlicht het hele jaar

Natuurlijk zomerlicht het hele jaar

HorseLight is een geavanceerde blauwlichttherapie die eenvoudig wordt verkregen door een uniek verlichtingssysteem voor stallen. Het is specifiek ontworpen voor de paardenbranche, dus de verlichtingsarmaturen zijn duurzaam, zeer robuust en kunnen zelfs met een hogedrukspuit worden gereinigd, omdat we weten hoe stoffig en vies een stal kan worden!

Er zijn opties voor alle paardeneigenaren, ongeacht de grootte van de faciliteiten. Of je nu één paard hebt of een trainingsstal met 100 paarden, de installatie is eenvoudig en helpt bovendien energierekeningen te verlagen en je ecologische voetafdruk te verminderen. Alle lampen worden geleverd met een garantie van 5 jaar zonder gedoe en hebben een verwachte levensduur van meer dan 50.000 uur - dat is maar liefst 3125 dagen, of 8,5 jaar betrouwbaarheid op basis van een gemiddeld gebruik van 16 uur per dag.

We voeren ook ter plaatse bezoeken uit om offertes te maken voor installaties in grotere stallen, bieden schematische verlichtingsontwerpen voor architecten voor nieuwe ontwikkelingen en vervangen veel van de oude/defecte of vereiste verlichting.

HorseLight wordt gebruikt door eigenaren en trainers in verschillende disciplines en de technologie is wetenschappelijk bewezen om de prestaties, gezondheid en het welzijn van paarden te verbeteren door een zeer specifiek spectrum van blauw licht uit te zenden.

Natuurlijk zomerlicht het hele jaar

Hoe werkt het?

HorseLight-stalverlichting levert een specifiek spectrum van licht dat natuurlijk daglicht in de zomer nauwkeurig nabootst. Gecombineerd met de HorseLight-controller kunnen paarden in stallen profiteren van natuurlijke daglichtomstandigheden en de seizoensgebonden verlenging en verkorting van de daglichtperioden, wat hun gezondheid, welzijn, prestaties en fokcapaciteiten optimaliseert.

Het mysterie van melatonine

Melatonine is het slaaphormoon dat wordt uitgescheiden door de pijnappelklier in de hersenen en wordt gereguleerd door het type en de intensiteit van het licht dat het oog binnendringt. Tijdens duisternis of wanneer de lichtniveaus laag zijn, wordt de productie van melatonine 'ingeschakeld', wat slaap bevordert en het rust-, herstel- en reparatiesysteem van het lichaam activeert. Wanneer het oog het juiste spectrum en de juiste intensiteit van licht ontvangt, zoals helder daglicht, wordt de productie van melatonine 'uitgeschakeld' en wordt serotonine vrijgegeven, wat de alertheid verhoogt en de biologische prestaties optimaliseert. Verhoogde serotonine stelt het lichaam van het paard in staat beter te functioneren met een verbeterde stemming.

Hoe werkt het?

Wees niet Somber

Voor degenen die bekend zijn met SAD (Seizoensgebonden Affectieve Stoornis) is het bekend dat de symptomen van seizoensgebonden affectieve stoornis bij mensen moeilijkheden met concentratie, verminderde productiviteit, vermoeidheid, gevoelens van depressie of verdriet, prikkelbaarheid, lusteloosheid en terugtrekking uit sociale activiteiten omvatten. Onafhankelijke studies hebben aangetoond dat paarden inderdaad lijden aan SAD en net zo vatbaar zijn voor de afname van daglicht als mensen. Deze dagelijkse cyclus van duisternis en licht staat bekend als het circadiane ritme (biologische klok) en beïnvloedt veel van de biologische activiteiten en seizoenscycli van het lichaam. Het reguleren van melatonine levert enorme voordelen op van deze therapie.

Wees niet Somber

Zomers daglichtspectrum

Het is het blauwe spectrumlicht in natuurlijk daglicht dat de productie van melatonine remt en optimale biologische prestaties stimuleert.

Zomers daglichtspectrum

Horselight-spectrum

Met zijn unieke mix van blauwe en witte LED-chips levert Horselight het juiste lichtspectrum om de productie van melatonine te onderdrukken, net als natuurlijk daglicht.

Horselight-spectrum

Standaard witte LED-lampen

Leveren heel weinig blauw spectrumlicht en beïnvloeden melatonineproductie onvoldoende om de prestaties en andere voordelen te behalen die HorseLight biedt.

Standaard witte LED-lampen

Waarom HorseLight gebruiken om melatonine te reguleren?

Het is algemeen aanvaard, zowel bij mensen als dieren, dat de productie van melatonine wordt uitgeschakeld door blauw licht in het spectrum van 465 NM en dat 120 lux lichtintensiteit vereist is.

Vandaag de dag worden veel sport- en recreatiepaarden het hele jaar door in stallen gehouden om verschillende redenen. Afhankelijk van de omgeving van de stal worden veel paarden blootgesteld aan daglichtniveaus die te laag zijn om de productie van melatonine volledig uit te schakelen, zelfs in de zomer. Dit verstoort het natuurlijke circadiane ritme en kan ervoor zorgen dat paarden in de stal niet optimaal presteren. Door het HorseLight-systeem zo te programmeren dat het automatisch op vaste tijden 's ochtends wordt ingeschakeld, wordt ervoor gezorgd dat de lichtniveaus in elke individuele stal voldoende zijn om gedurende de hele dag (of fotoperiode) de afgifte van melatonine uit te schakelen.

In tegenstelling tot standaard LED-, fluorescerende en andere soorten verlichting, is het HorseLight-systeem specifiek ontwikkeld om het juiste type en de juiste intensiteit van licht te leveren om de zomerse daglichtomstandigheden na te bootsen. HorseLight-armaturen, die eruitzien als standaard tl-buizen, leveren deze lichtniveaus in alle hoeken van de stal of schuur. De HorseLight-timer/ bedien-unit regelt de 'aan'-tijd of fotoperiode en zorgt voor de juiste combinatie van licht en duisternis om het natuurlijke circadiane ritme te vergemakkelijken en de biologische prestaties te optimaliseren.

Waarom HorseLight gebruiken om melatonine te reguleren?

Voordelen van HorseLight voor alle paarden:

 • Glanzende, gezonde, blije paarden
 • Betere alertheid overdag en beter rusten en herstellen 's nachts
 • Verlengt de zomerse conditie gedurende meer van het jaar
 • Vermindert pathogene bacteriële en schimmelbelasting in de stal
Voordelen van HorseLight voor alle paarden:

Voordelen van HorseLight voor prestatiepaarden:

 • Verbeterde groei, spieropbouw en atletische prestaties
 • Sneller herstel van spieren na lichaamsbeweging
 • Verbeterde vitamine D-productie in de huid voor betere calciumopname en spierherstel
 • Minder/geen scheren - zomervacht blijft langer behouden - *universele feedback van klanten
 • Verbeterde omzetting van voedsel naar spieren door beter voedselgebruik, zoals in de zomer (*onze klanten melden dat ze de hoeveelheid krachtvoer hebben verminderd zonder verlies van conditie)
Voordelen van HorseLight voor prestatiepaarden:

Voordelen van HorseLight voor de fokkerij:

 • Brengt merries eerder in het seizoen door het starten van het lenteseizoen (16 uur) 2 maanden voordat fokkers willen dat de merrie in het seizoen komt (*gebruikt door de meeste stoeterijen, echter standaardverlichting zal hier minder efficiënt in zijn vanwege onvoldoende lichtsterkte en -type)
 • Betere veulen- en jaarlinggewichten als gevolg van verhoogde melkproductie (onderzoek door Alltech naar ons bedrijf Dairylight toont dit aan)
 • Stimuleert vroegtijdige vernieuwing van de voortplantingscyclus na het veulenen
 • Optimaliseert eerdere voortplantingscapaciteit van hengsten
Voordelen van HorseLight voor de fokkerij:

Functie met rood licht

HorseLight Advanced lampen bieden een rood observatielicht 's nachts, zodat je observatieicht hebt zonder de witte lampen aan te hoeven doen om te voeren, laatste nachtcontroles te doen of wanneer je 's avonds laat thuiskomt, om verstoring van de slaap tijdens de donkere periode te voorkomen. Rood licht onderdrukt de productie van melatonine niet.

Functie met rood licht